Motivation i praksis

Borgere med et udviklingshandicap vil ligesom andre mennesker gerne bevæge sig, men det skal være sjovt, meningsfuldt og motiverende for den enkelte. Altså... gør dig umage. Her er lidt inspiration om træning på hold.

Holdtræning kan for borgeren med udviklingsforstyrrelse give en mulighed for fysisk aktivitet i en kontekst med andre ligesindede som man kan spejle sig i samt dele oplevelsen med.

Indholdet for holdtræning kan variere afhængig af fokusområde (kondition, styrke, balance, koordination, afspænding mv.), og kan foregå på center, botilbud, ude i naturen mv.

Opbygningen af den enkelte session kan variere, men der er en god erfaring fra flere terapeuter at bruge en opbygning med opvarmning, hovedelement samt afrunding.

Af inspiration til de forskellige elementer kan nævnes:

  • Opvarmning: bevægelse til musik/stopdans, kast med terning – øvelse på hvert tal, ballonspil
  • Hovedelement: fokusområde – f.eks. koordination – puslespilsstafet, faldskærm
  • Afrunding: børstning, afspænding f.eks. gennem historiefortælling, boldmassage

Motivation er også en vigtig faktor når det kommer til holdtræning, og her har der bl.a. været gode erfaringer med uddeling af stjerner efter endt hold, som den enkelte deltager sætter på et personligt diplom, der hænger fremme i fællesarealerne.

Oplevelsen omkring dette er at den enkelte deltager føler stolthed over at kunne vise sine stjerner frem, og bruger diplomet til at fortælle om deres oplevelser ved at være deltager til holdtræning.