Netværksdage 2024
Netværksdagene blev i år afholdt ved natursmukke Vestre Fjordpark nær Aalborg. Dagene var fuld af aktivitet og bevægelse.
Torsdagens første oplæg handlende om demens og træning ved Malene Skouboe, demensfysioterapeut og konsulent. Malene gav os en indføring i, hvad det vil sige at træne med mennesker som har demens, og hun introducerede os til forskellige øvelser, delte ud af sine erfaringer fra sin træning med målgruppen i forbindelse med et projekt med DGI.
En af pointerne fra Malene var vigtigheden af vores tilgang som fysioterapeuter, hvordan vi kan skabe motivation og succes for træning for mennesker med demens, med afsæt i Susan Harts teori om selvagens og karavanefører. Vi har som terapeuterne ansvaret for at lave synkronisering og skabe gode mødeøjeblikke med personerne vi har i behandling.
Da demenssygdommen ofte medfører symptomer, som nedsat orienteringsevne og manglende initiativ, er mennesker med demens ofte afhængige af de personer som omgiver dem.
Demens udfordrer evnen til at bearbejde sanseindtryk og derfor skal fysioterapeuten være ekstra opmærksom på at stimulere den taktile, den vestibulære og den proprioceptive sans som kan være svækket af sygdommen, men er vigtige for at kunne træne. Malene havde et eksempel fra sin egen behandling med en person hun havde haft i forløb, og som ankom med manglende initiativ. Hun begyndte at møde personen på sanseniveau, ved at bruge sin egen krop og sætte sig ved siden ad ham, og stimulere den proprioceptive og taktile sans ved at vugge frem og tilbage og langsomt påvirke hans arousalniveaue og tryghed, og på den måde skabe motivation for træningen.
Malenes træning med personer med demens foregik som holdtræning efter følg-mig-princippet: Først opvarmning og derefter balance, styrketræning, konditionstræning og til sidst dual task-træning. Vi fik under hendes oplæg mange inspirerende træningseksempler som vi prøvede på egen krop. Læs mere om øvelserne her : https://www.sst.dk/da/udgivelser/2021/Traeningsguide-for-mennesker-med-demens
Fredag kom Lars Hazelton fra Gerlev – center for leg og bevægelse for sammen med os at afprøve og inspirere til mere aktivitet for borgerne med udviklingshandicap gennem leg. Han gav os en indføring i hvordan center for leg fungerer, og hvordan de via projektpenge fra trygfonden, havde finsanseret et projekt for personer med udviklingshandicap, som de kaldte HandiLeg. Projektet rettede sig både mod de personer med udviklingshandicap og personalet. Ved at kombinere leg og bevægelse var ambitionen at opnå en anerkendende og inkluderende kultur for bevægelse, som brugerne med støtte fra personale, kunne opretholde og videreudvikle. Derfor var tanken også at personalet skulle deltage i aktiviteterne, sammen med brugerne, for derigennem at få fælles oplevelser af, hvordan legen gav nye muligheder for samvær, bevægelse og livsglæde
Dette projekt strakte sig over to år og blev udrullet i 7 kommuner. I center for leg, har de modificeret mange lege fra gammel tid ved at give dem forskellige versioner, så de passer til forskellige behov og funktioner.
I kan læse mere her, hvor de forskellige lege er beskrevet og deres forskellige versioner er klassificeret med stjerner eller en kørestol, for at vise hvilken målgruppe de henvender sig til: https://www.centerforleg.dk/wp-content/uploads/2023/09/Handileg-Bog-2-Lars-Hazelton.pdf
Det var et utroligt gribende og tankevækkende oplæg Lars præsenterede os for. Og med de følgende aktiviteter var det let at leve sig ind i de mange forskellige lege, og få pulsen op og blive øm i kinderne af at grine. Vi kom hinanden nærmere som kollegaer og rygsækken fuld af ideer til aktiviteter på alle niveauer og for alle grupper.
Til slut blev der holdt mini-oplæg fra forskellige arbejdspladser repræsenteret på dagen.
Team Træning fra Aalborg fortalte om, deres kreative og inkluderende motionsdage, som andre arbejdspladser blev ivrige efter at kopiere.
Søren fra Gentofte fortalte om, et redskab, han havde arbejdet på, der var henvendt til pædagogerne, og som skulle give et bedre overblik over, hvor meget fysisk aktivitet de mest sårbare borgere får igennem hverdagen, og hvordan de motiveres til dette.
Der kom undervejs på dagene også mindre fortællinger og beskrivelser af daglige dilemmaer og ideer hos vores kollegaer. Gode lærerige dage. Vi håber at se jer næste år 5-6 Marts 2025 med vores kollegaer i det ergoterapeutfaglige selskab.